Cat de tineri erau ucenicii lui Isus?

Un prieten drag mie menționa recent că ucenicii lui Isus aveau vârste fragede. Informația m-a frapat, niciodată nu i-am privit pe ucenici din această perspectivă.

Cei doisprezece ucenici ai lui Isus erau probabil tineri, aproape toți fiind sub vârsta de optsprezece ani și unii chiar la vârsta de 15 ani. Toți erau cel mai probabil burlaci, în afară de unul.

Nu există nici o menționare clară în Biblie legată de vârsta ucenicilor. Astfel, pentru a aprofunda acest aspect trebuie să ne uităm prin obiectivul contextului istoric, precum și prin indicii derivate.

În timpul lui Isus, un bărbat evreu primea o soție după vârsta de 18 ani. Petru este singurul despre care cunoștem că a fost căsătorit. În Matei 8: 14-15 aflăm că Petru avea o soție doar când Isus a vindecat-o pe soacra lui. Nu avem menționate soțiile altor ucenici.

Educația în acele timpuri

De ce putem presupune că discipolii lui Isus erau foarte tineri? Tradiția în ceea ce privește educația din acee vremuri o indică.

Educația pentru copilul evreu se încheia la vârsta de 15 ani.

Pentru cei suficient de buni (sau bogați), învățământul superior consta în studierea cu un rabin local. Dacă nu găseau un rabin care să-i accepte ca și studenți (la fel ca o cerere de intrare în colegiu), atunci aceștia se înrolau în muncă de la vârsta adolescenței, în majoritatea cazurilor, ei fiind ucenicizați de tații lor și lucrau pentru prosperitatea familiei.

Cei mai mulți ucenici ai lui Isus erau deja ucenici în meseria lor, cum au fost Iacov și Ioan.

Un rabin la vârsta de 30 de ani

Din punct de vedere istoric, un rabin al acelui timp putea începe să-i ia pe elevi la vârsta de 30 de ani. La vârsta de 30 de ani, Isus și-a început lucrarea publică. Acest lucru se potrivește, de asemenea, cu tradițiile rabinice ale timpului.

De ce era Isus considerat un rebel de ceilalți învățători, preoții și fariseii vremii? Nu era un rabin care preda în sinagogă. El învăța oamenii pe malul mării și pe vârful muntelui. El a fost anti-religios. Mesajul său a fost radical. Ideea lui Isus de a iubi pe toată lumea nu a mai avut-o nimeni. Pe-atunci cultura promova ura și agresiunea. De asemenea, Isus a declarat că El era Fiul lui Dumnezeu. El a susținut că singura cale spre Dumnezeu a fost prin El. (Ioan 14:6)

Calea

Acești  tineri evrei nu erau cunoscuți atunci ca fiind “creștini”. Cel mai probabil, ei erau pur și simplu studenți ai Rabinului Isus din Nazaret. După cum putem vedea din cartea Faptele Apostolilor, mișcarea timpurie a lui Isus a fost cunoscută sub numele de “Calea” (Fapte 9:2; 24:14). Numele de “creștini” nu era in “dicționare” până în Antiohia, la câțiva ani după învierea lui Isus. (Fapte 11:27)

Spre deosebire de ecranizările de televiziune sau cinematografice inspirate din Biblie, ucenicii nu erau probabil bărbați de vârstă mijlocie. Singurul care ar fi putut fi mai în vârstă decât Petru era Matei. El a avut o profesie de colector de taxe.

Câțiva indicatori din Biblie:

  • Folosirea termenului “copilașilor” sau “pruncilor”
    • În Matei 11:25, Luca 10:21 și Ioan 13:33, Isus îi numește pe ucenicii săi copii mici. Ar fi fost un pic insultător dacă ar fi fost bărbați, oricât de radical sau blând ar fi fost rabinul!
  • Iacov și Ioan
    • Tipii ăștia erau frați. Aveau o mamă curajoasă numită Salome, care dorea să aranjeze unde vor sta fii ei cu Isus la masă. Afirmația lui Salome nu avea sens dacă cei doi frați erau oameni maturi (Matei 20: 20-24). Isus i-a poreclit “Fiii Tunetului”, fiind probabil fie cu “gură mare”, fie cu caractere îndrăznețe.

Doar despre Petru se știe că a plătit impozitul la Templu

În Exod 30: 14-15, legea evreiască afirmă că fiecare bărbat de peste 20 de ani trebuie să plătească o jumătate de siclu ca și taxă când vizitează templul lui Dumnezeu. În Matei 17: 24-27, Isus îl instruiește pe Petru să “pescuiască” această taxă. Petru prinde peștele potrivit în gura căruia găsește suficient pentru a plăti taxa pentru doi bărbați: el însuși și Isus. Isus cere acest lucru doar pentru Petru și pentru El. Am putea concluziona lejer că ceilalți erau minori și nu aveau nevoie să plătească.

Isus a întors lumea pe dos cu niște tinerei. Marii apostoli au fost de fapt niște tineri flexibili, dedicați, care au primit o viziune de la mentorul lor.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.