Cateva lucruri pe care orice lider tanar (si nu numai) trebuie sa le stie

Sunt un pastor tanar. Sunt convins ca experienta este vitala pentru mine si pentru tine. Pana o vom acumula, e bine sa incercam sa tinem cont de anumite lucruri pe care altii cu ani mai multi de slujire le recomanda. Astfel, am descoperit urmatoarele recomandari:

Poti incerca sa le faci pe toate, dar vei avea parte de esecuri
Printre cele mai mari greseli pe care pastorii tineri le fac sunt supraaglomerarea, promit multe lucruri, isi supraestimeaza limitele emotionale cat si timpul alocat lucrarii. Daca asta esti si tu, iti admir pasiunea, care este un lucru bun, doar ca lucrurile trebuiesc luate mai usor, trebuiesc cantarite si delegate. Nu este recomandat sa „tragem” de noi pana la epuizare pentru ca in acest fel, in scurt timp, vom da faliment.

Slujirea ta incepe de acasa
Daca esti familist asta inseamna ca inainte de a fi pastor, esti sot si tata. Daca tu nu iti conduci familia bine, cu siguranta nu vei fi capabil sa conduci o congregatie, o echipa creativa sau pe altineva care sunt mai departe decat familia ta. Slujirea incepe de acasa si se extinde de acolo.

Isus nu are nevoie de tine
S-ar putea asta sa sune prea dur. Ce vreau sa spun este ca nu eu sau tu suntem in centrul atentiei. O spun asta pentru binele personal. Daca te vezi ca fiind in centrul atentiei si toate lucrurile se invart in jurul tau, vei pune presiune prea mare pe tine si vei evolua inspre un perfectionist. Tu nu esti perfect si nici nu trebuie sa fii.
Da-ti voie sa gresesti si invata din greseli. Fii smerit.

Relatiile sunt totul
Cel mai bun lucru care il poti face pentru tine si pentru Imparatia Lui, este sa construiesti relatii pozitive peste tot pe unde stai sau treci. Poate schimbi locatii, biserici, echipe, dar este mult mai important sa construim poduri decat sa le ardem.
Fii placut, fii bland, fii ca si Isus. Si nu uita cel mai important lucru: nu lucrurile sunt cele mai importante, oamenii insa, da.

Respectul se castiga
Daca inveti sa tratezi oamenii asa cum trebuie, ei te vor trata la fel. Ceea ce spunem este vital. Iti vei castiga atentia si afectiunea celor din jur in functie de cum le-o acorzi si tu. Leadershipul se invata in functie de cum inveti sa ii tratezi pe cei din jurul tau. Sunt oameni langa noi pe care ii consideram mai putin importanti decat altii. Toti trebuiesc tratati cu respect si demnitate.
Nu asta a facut si Isus?

Daca oamenii nu „te urmeaza”, nu ar trebui sa te intrebi „de ce”?
Raspunsul tau e posibil sa fie: „toti sunt niste oi”. Sunt multi lideri tineri care vor ca oamenii sa ii urmeze, dar nu vezi o conexiune intre actiunile lor si un raspuns din partea celor ce ar trebui sa ii urmeze.
Fii atent la felul cum oamenii iti raspund si foloseste raspunsurile lor pentru a analiza situatiile reale. Ce anume poti face pentru a motiva, inspira, incuraja, ridica si influenta?

Acorda-ti timp si spatiu pentru a creste
Nu trebuie sa demonstrezi din prima zi ceea ce esti si ceea ce stii. Fii umil si invatabil. Fii constient ca nu le stii pe toate si pe deasupra vei avea mult timp de acum inainte sa cresti tu si sa ii cresti si pe altii. Asta nu se intampla peste noapte.

Mentorarea este obligatorie
Legat de faptul ca trebuie sa fii invatabil, este absolut necesar sa iti cauti un mentor ca sa fii mentorat. Daca nu ai un mentor, nu astepta neaparat ca cineva pe care tu il respecti sau admiri sa se ofere sa te mentoreze. Initiativa poate veni de la tine. Cere si vei primi. Bate si usile ti se vor deschide.
In acelasi fel, daca tu nu mentorezi, ucenicizezi, pe cineva mai tanar decat tine, fii deschis pentru aceasta idee. Cauta oportunitati, invita pe cineva la un ceai, o cafea sau la o masa. Multiplica-te, este o porunca biblica destul de ignorata in generatia noastra. Multiplicarea inseamna perpetuare, viata.

Biblia ta trebuie sa fie ancora ta
Un semn distinct prin care se poate vedea ca esti pe cale sa ajungi la limitele tale, este faptul ca ti-ai pierdut pasiunea pentru Biblie si pentru timp intim cu Dumnezeu. Ramai in Cuvant si rugaciune. Acestea vor fi ancora ta in vremuri dificile si chiar si in vremuri pline de extaz.

Nu te lega prea multi de numere
Este dificil (uneori chiar imposibil) sa le ignori pe toate, dar Isus si-a avertizat ucenicii sa nu se bucure de performanta lor (Luca 10:20) in detrimentul salvarii si mantuirii. Cel mai important lucru este faptul ca sunt suflete care sunt salvate si Imparatia lui Dumnezeu este adusa pe pamant. Orice altceva este secundar.

Ramai tanar, dar cresti in intelepciune
NIciodata nu te opri sa inveti. Cresti in intelepciune si roaga-te pentru ea. Dar pastreaza-ti felul copilaresc de a crede si te bucura de lucruri. Obisnuieste-te sa pui intrebari mereu. Cand ne oprim din a creste, incepem sa murim.

Caractetul frumos este deasupa abilitatilor marete
Am lasat acest lucru la sfarsit pentru ca probabil este cel mai important. Cand vei termina de citit ce am scris, sunt sanse mari sa ramai cu ultimul lucru in minte. Vreau sa intelegi clar ca nu conteaza de unde esti, din ce familie te tragi, ce fel de scoala ai facut, ce ai citit sau ce nu ai citit. Abilitatea, competentele si darurile tale sunt bune. Dar mult mai puternic este un barbat sau o femeie care cauta sa isi construiasca un caracter dupa al lui Isus. Focalizeaza-te pe caracterul tau. Cand vorbim despre maretie, caracterul este intotdeauna cel care este triumfator peste daruri si abilitati.

Facebook Comments

2 thoughts on “Cateva lucruri pe care orice lider tanar (si nu numai) trebuie sa le stie

  1. M-am uitat după butonul Like, dar nu l-am găsit. Se vede că vorbiți din experiență 🙂 Fain că atrageți atenția asupra caracterului. Cineva spunea: „Talentul darurile abilitățile ne pot duce mai sus decât poate suporta caracterul”
    Aștept cu interes următoarele articole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.