Deștepți sau înțelepți?

Sunt mulți oameni care îi califică pe cei deștepți ca fiind înțelepți și invers. Dacă ești destept nu înseamnă că ești înțelept. Dacă însă ești înțelept probabil că ești și deștept. Am văzut suficienți oameni care sunt buni sau chiar excelenți într-un domeniu profesional dar la discuții nu foarte lungi cu ei, îți dai seamna că nu sunt înțelepți. Dex-ul ne spune că înțelepciunea este o capacitate SUPERIOARĂ de înțelegere și de judecare a lucrurilor. Le dau dreptate binențeles, deși cred că ei nu au conștientizat clar ce reprezintă acest termen de „superioară”. Deșteptăciunea se educă, înțelepciunea adevărată se primește de undeva. Dacă „transpiri” mult poți ajunge deștept, dar pentru înțelepciune există o singură Sursă. Înțelepciunea se obține prin a cere-o de la cine o are, care o dă cu mare drag.

Iacov 1:5-6 spune, destul de clar: Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mînă largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentru că cine se îndoieşte, seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo. Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile sale.

Biblia vorbește de aproximativ 420 ori despre înțelepciune, cam de 10 ori la fiecare 28 de pagini. Cu siguranță înțelepciunea este mult mai importantă decât cred marea majoritate a oamenilor. Unul din lucrurile cele mai triste din Romania A FOST faptul ca unii lideri/predicatori nu au încurajat deloc congregația să crească în educație, cultură, înțelepciune, ba chiar s-a considerat că oamenii deștepți sunt o amenintare pentru organizație/biserică (Această mentalitate a fost împrumutată de la comuniști, ei considerând la fel. Intelectualii erau considerați o amenințare pentru sistem, fiind închiși și omorâți pentru simplul fapt că gândeau, intelegeau si vedeau mai mult decât alții). Din păcate realitatea este că dacă o generație pierde ceva, sunt necesare cel puțin două generații ulterioare, cu mentalitatea schimbată, să restaureze lucrul pierdut, asta dacă nu ținem cont de supranatural.

Sunt 4 categorii de oameni, atunci când vorbim despre deștepți și întelepți.

  1. Oameni care nu caută nici să fie mai deștepți nici mai înțelepți. Scopurile acestora pe pământ sunt să mănânce, să se distreze și să se înmulțească.
  2. Oameni care își doresc să fie deștepți și sunt dedicați pentru a-și atige scopul. Despre aceștia vorbește Biblia când spune că adună cunoștință (gnosis) și se îngâmfă cu ea (1 Corinteni 8:1-2). Nu-i consider înțelepți pe acești oameni din simplul motiv că adună cunoștință să se folosească doar ei de ea. Egoiștii nu sunt întelepți, chiar dacă sunt deștepți si cunosc multe lucruri, Biblia îi numeste oameni care se închină la idoli.
  3. Într-o categorie intermediară sunt oamenii care cresc în abilități și într-o măsură mai mică sau mai mare își pun abilitățile lor la dispoziția celor din jur. Oamenii care iubesc alți oameni sunt asociați cu Dumnezeu la anumite nivele. Înțelepciunea întotdeauna este prezentă acolo unde există atruism.
  4. Cel mai înalt nivel este ocupat de oamenii care caută înțelepciunea în mod intenționat, la sursa ei. Acești oameni fac o diferență reală în această lume (și nu numai), nu se bazează doar pe mintea și pe experienta lor ci la fiecare decizie Îl interoghează pe Dumnezeu pentru un răspuns, așteptând (atunci când se poate) cu răbdare sa vină rezolvarea.

Mereu am crezut (și încă mă încăpățânez să cred) că biserica ar trebui să fie locul unde sunt cei mai multi înțelepți pe metru pătrat. Nu am rămas surprins ci doar plăcut intenționat să citesc că creștinii sinceri și înțelepți au scos multe lucruri înțelepte din seiful cu invenții al lui Dumnezeu:

  • creștinii au inventat spitalele
  • creștinii au inventat universitățile
  • creștinii au fost inițiatorii educatiei publice, gratuite
  • creștinii au început orfelinatele
  • legislația muncii copiilor a fost reglementată tot de creștini
  • mișcarea aboliționistă (sclavia) a fost începută și dusă la capăt tot de creștini.

Un rabin a spus odată că 90% din invenții vin de la creștini. Oare câte invenții se mai află încă închise în seiful lui Dumnezeu, așteptând doar oameni înțelepți și timpul potrivit pentru a fi scoase?

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.