Ieșirea din cercul vicios

Anii incipienți ai vieții sunt predominați de egoism. Cu trecerea anilor, unii oameni devin mai observanți, mai atenți, mai altruiști: copiii devin părinți, părinții devin bunici.

Observ însă tot mai mulți oameni care rămân ancorați în copilărie. Deși anii trec, maturizarea unora bate pasul pe loc. Sunt domenii din viața lor pe care nu vor sau nu pot să le schimbe. Spunea un prieten că bărbații continuă să se joace cu jucării toată viața lor. Problema este că odată cu trecerea anilor ele devin mai scumpe.

Problema maturizării poate nu ar durea așa de mult dacă omul nu s-ar căsători, dacă nu s-ar naște copii, sau dacă ar fi singur, lipsit de comunitate. Imaturitatea cronică provoacă suferință mare în jurul ei. Dorințele de schimbare devin așteptări lungi, certuri interminabile și duce la disperare, la izolare, la o viață plină de binecuvântări ratate. Lipsa de transformare ajunge să afecteze și zone unde inițial a existat sănătate relațională. Un măr stricat va strica întotdeauna și merele vecine, sănătoase.

O problemă destul de radicală și invizibilă în același timp, este moștenirea. Noi suntem creați să fim conectați unii cu alții. Simpla noastră prezență, gândurile și cuvintele, caracterul și faptele noastre îi afectează pe cei din jur. Copiii nostri cresc în mediul pe care îl creem noi. Acidul spiritualo-emoțional cu care ne înconjurăm zi de zi sapă adânc în caracterul și în inteligența emoțională a copiilor nostri și a partenerului nostru, unii dintre ei fiind afectați pe viață. Prima chemare pe care o avem ca și soți, ca și părinți este să fim deschiși și maleabili, să lucrăm la transformarea noastră, etalonul fiind Christos.

Sfaturi practice

  • Nu-ți ascunde gândurile și luptele față de partenerul tău. Soțul sau soția ta iși dorește să te ajute, dacă îi dai voie. Partenerul tău este pus de Dumenzeu lângă tine să-ți fie un ajutor potrivit, care te completează. El/ea este cel mai bun “terapeut” al tău. Slăbiciunile și limitele tale sunt vizibile în primul rând în familia ta. Oricât ai încerca să-ți ascunzi gândurile, emoțiile și faptele, până la urmă vor ieși la iveală. Comunică cu partenerul tău. Luptați împreună: nimic nu leaga doi oameni mai mult decât o luptă pentru un scop comun.
  • Dacă lucrurile nu se rezolvă la nivelul familiei, găsește pe cineva de încredere din afara ei. O perspectivă neutră, exterioară, este binevenită întotdeauna. Ucenicizarea este principiul de bază al înaintării Împărăției lui Dumenzeu. Daca Dumnezeu a hotărât să folosească acest instrument pentru El, ar fi înțelept să începem să il folosim și pentru înaintarea noastră. S-a așezat rugina de demult pe conceptul de ucenicizare. Deschide-te față de cineva de încredere, Dumnezeu va onora acest lucru și va aduce eliberare în viața ta.
  • Găsește un grup de oameni valoroși, care te ridică. Prieteniile rele sunt printre cele mai distructive lucruri din lumea noastră. Mediile unde sunt promovate valorile te vor zidi. Nonvalorile nu vor face decât să îți îngreuneze lupta cu tine însuți. Biserica, oricât de imperfectă ar fi ea, este totuși soluția lui Dumnezeu pentru omenire.

Sunt lucruri cu care te vei lupta toată viața. Unele dintre lupte vor deveni istorie. Uneori este greu să ieși din cercul vicios care a devenit a doua natură a ta. Nu renunța, renunțarea este la îndemâna oricui. Nu esti singur, întotdeauna poți găsi oameni în jurul tău care sunt dispuși să lupte alături de tine. Întotdeauna Dumnezeu este pentru tine, chiar dacă (aparent) toți sunt împotriva ta.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.