Originea homosexualității (partea I)

În ultimii ani am avut ocazia să ascult și să vorbesc cu mai multe persoane dependente de homosexualitate. Recent am meditat mai mult la relația dintre homosexualitate și (ne)iertare. Homosexualitatea este încă un subiect tabu în multe medii, mai ales ecleziastice. Din păcate, tentaculele ei sunt tot mai prezente și mai vizibile. Pastorii sau preoții care încă cred că în bisericile lor nu au enoriași care se luptă cu homosexualitatea se înșeală amarnic. Trăim vremuri când biserica din România ar trebui să înceapă să abordeze acest subiect cu dragoste, ematie, înțelepciune, echilibru și fără teamă.

De câțiva ani (nevoit fiind) am început să studiez această anomalie a umanității. Aproape toți, inclusiv homosexualii, recunosc că homosexualitatea este o relație contra naturii și cei mai mulți dintre ei vor să fie liberi. Discuțiile contradictorii majore constau în subiectele legate de:

  • originea homosexualității
  • dacă trebuie acceptată sau nu și
  • dacă este posibilă restaurarea sau nu

Fiecare din aceste 3 teme sunt abordate atât din punct de vedere psihologic cât și spiritual.

În prezent, majoritatea creștinilor nu prea înțeleg cauzele emoționale ale atracțiilor și comportamentelor homosexuale și nici rolul puternic pe care îl poate juca spiritualitatea în vindecarea acestei tulburări. Motivele pentru această stare de ignoranță sunt numeroase, și includ:

  • Literatura insuficientă disponibilă cu privire la valoarea credinței în rezolvarea atracțiilor și actelor homosexuale
  • Eșecul terapiei tradiționale de a rezolva comportamentul homosexual
  • Perspectivele eronate prezentate de mass-media, politicieni și mai nou de sistemul educațional.
  • În plus, așa după cum am spus deja, în cadrul bisericii există deja perspective diferite legate de abordarea acestui subiect (acest lucru aducând confuzie și mai mare), sau nu există nicio abordare (“ținem gunoiul sub preș”).

Eșecul de a înțelege cauzele reale ale homosexualității are impact major asupra acelora care consiliază adolescenții și adulții cu această tulburare. E impământenit deja conceptul că învățătura bisericii despre homosexualitate este insensibilă față de homosexuali, neștiințifică și eronată. În mediile terapeutice extrabisericești ei sunt sfătuiți să se accepte ca fiind făcuți homosexuali de Dumnezeu. Din nefericire, cei care dau astfel de sfaturi au de obicei puțină conștientizare a conflictelor emoționale care duc la atracțiile homosexuale și nici puterea de vindecare disponibilă cu iertare și credință.

Am citit notitele unui consilier creștin care în ultimii 20 de ani s-a ocupat în special de homosexualitate. El a asistat frecvent la rezolvarea durerilor emoționale care au provocat ispitele și comportamentele homosexuale la câteva sute de bărbați și femei. Procesul lor de vindecare a avut loc, în primul rând, prin înțelegerea nevoii de a identifica originile conflictelor lor și apoi prin folosirea iertării și a spiritualității în proces. O astfel de abordare a tratamentului este asemănătoare cu modul de folosire a spiritualității în tratamentul tulburărilor de abuz de substanțe (alcool, droguri, etc). De fapt, progresele majore în rezolvarea tulburărilor de dependență au fost facute numai după ce dependența de Dumnezeu a devenit piatra de temelie al planului de tratament. Înainte de conștientizarea nevoii de Dumnezeu, doar psihoterapia tradițională a dus doar o îmbunătățire minimă. Utilizarea spiritualității în tratamentul homosexualității este cheia vindecării și restaurării.

 

Originea homosexualității

Cele mai frecvente conflicte, la diferite stadii de viață, care predispun indivizii la atracții și comportamente homosexuale sunt singurătatea și tristețea, sentimentele profunde de inadecvare (neaparteneță), neîncredere și frică, narcisism, dependență sexuală, furie excesivăabuz sexual în copilărie și lipsa de echilibru în viața cuiva. În timpul momentelor de stres aceste dificultăți interne sunt activate. Într-o încercare de a căuta o ușurare sau de a scăpa de această durere emoțională inconștientă, pot să apară tentații și comportamente sexuale puternice. Această dinamică a suferințelor emoționale interioare care duc la dorințe și activități homosexuale rar poate începe în timpul copilăriei, dar de obicei se dezvoltă la adolescență timpurie. În general, la vârstă adultă este prima dată cand aceste tulburări se concretizează. Pentru că aceste tulburări își au originile în copilărie, homosexualii tind să creadă că ei se nasc în acest fel. Această argumentare este total greșită, neexistând niciun fel de dovezi reale care să susțină aceasta afirmație.

Tristețea și singurătatea

Cea mai frecvent întâlnită cauză de tristețe care a condus în trecut la atracții homosexuale la bărbați a fost rezultatul respingerii copiilor și adolescenților de către colegi din cauza abilităților atletice limitate. Mai recent, explozia ratei divorțurilor, cu aproape 40% dintre copii și adolescenții care trăiesc fără cel puțin un părinte, a provocat probleme serioase cu tristețea și singurătatea în tineri. Imposibilitatea de a primi căldură, afecțiune și incurajare de la o mamă poate avea ca rezultat și o tristețe interioară teribilă, unele femei încercând să umple acest gol neumplut de dragostea maternă blândă și reconfortantă prin comportamentul homosexual. Lipsa tatălui, sau un tată disfuncțional, va genera în baieți dorința de relații cu alți bărbați mai maturi care mai târziu pot conduce ușor spre relații homosexuale.

Lipsa identității masculine

O altă cauză importantă a orientarii homosexuale este rezultatul unor sentimente puternice de nesiguranță. O lipsă de încredere poate apărea din cauza respingerii de către părinți, colegi, frați și alte persoane importante. Într-o încercare inconștientă de a anula respingerea vieții anterioare, o persoană poate căuta validarea și acceptarea de la membrii de același sex. Acest conflict emoțional dureros este văzut mult mai frecvent la bărbați.

Cu toate acestea, dezamăgirile cele mai frecvente din viața timpurie care duc la dorințele homosexuale sunt rezultatul respingerii de la egal la egal, din cauza slabei performante atletice a unui băiat. Într-o cultură obsedată de performanță, slăbiciunile unui baiat, în special în domeniile sportive, sunt văzute o ca problemă majoră a masculinității. Băieții care sunt respinși mereu sau care sunt aleși tot ultimii în echipe sunt catalogați regulat dându-li-se porecle cu tentă feminină. De asemenea, li se poate spune că se mișcă, merg sau se comportă ca o fată. Deoarece durerile trădării de către colegii lor continuă an după an, acești bărbați se simt din ce în ce mai neadecvați, confuzi, izolați, singuri și slabi. Acest tratament dur al colegilor are ca rezultat faptul că acești tineri au o imagine foarte slabă legată de corpul lor și un sentiment slab al masculinității.

Teama și neîncrederea

Teama de vulnerabilitate (timiditatea) față de relațiile heterosexuale este un alt factor important în dezvoltarea atracțiilor homosexuale. Această incapacitate de a se simți în siguranță iubind pe cineva de sex opus, este de obicei, inconștientă și provine cel mai adesea din experiențele traumatizante din casă. La bărbați, aceasta poate fi o consecință a unei mame care controla prea mult, excesiv de egoistă sau dependentă, furioasă și critică, neafectivă și rece, narcisistă și insensibilă, foarte neîncrezătoare și bolnăvicioasă. La femei, teama de a se încrede în bărbați, într-o relație iubitoare, ar putea apărea din cauza unui tată care era mereu supărat, respingător și îndepărtat, insensibil față de mamă, abuziv, aspru, egoist, dependent sau neiubitor. Astăzi, durerea în urma abandonului din partea tatălui în cazul unui divorț este una dintre principalele surse de neîncredere masculină la baieți. În fetele din aceste familii se dezvoltă o teamă inconștientă de a fi rănite și ele la rândul lor, așa cum mama a fost rănită de tatăl care a plecat. Ulterior, astfel de fete/femei, pentru o perioadă de timp pot să se simtă în siguranță în dragoste numai alături de o altă femeie.

Dependența sexuală

Comportamentul sexual nestăpânit, incapacitatea de autocontrol și unele obiceiuri extreme care uneori pot amenința chiar și viața, într-un procent mare de homosexuali indică prezența unei tulburări de dependență. Aceste dependențe seamănă cu tulburări de abuz de droguri prin faptul că persoanele se angajează în comportamente compulsive care sunt periculoase din punct de vedere medical. Faptul că aproximativ jumatate dintre homosexuali sunt HIV pozitiv iar statistic, dupa 20 de ani de activitate homosexuală aproape toți au SIDA, se dovedește că homosexualitatea este o tulburare cu trăsături extrem de compulsive, extrem de imprudente și auto-distructive.

Narcisismul

Narcisismul sau egoismul este un alt factor major care influențează atracția față de stilul de viață homosexual. Sădirea unui caracter altruist în copii, dăruirea de sine, jertfirea și sacrificiul sunt elemente importante în educația și trasarea unui drum sănătos al vieții.

Încercarea de a fugi de un sentiment excesiv de responsabilitate

Unii oameni încearcă să scape de presiunile și sarcinile excesive prin angajarea în activități homosexuale în care nu există niciun angajament, o obligație sau o responsabilitate. Oamenii căsătoriți se luptă uneori cu nesiguranță intensă după ce se confruntă cu stresul unui șef negativ, lipsa succesului în muncă sau un sentiment de anxietate copleșitoare din cauza îngrijorărilor financiare. Apoi pot începe să-și vadă nevestele și copiii ca fiind greutăți și dificultăți, mai degrabă decât ca și daruri de la Dumnezeu. Ei se angajează în homosexualitate într-o încercare de a fugi de stresul lor și de a se simți mai îndrăgostiți și mai speciali.

Traumatismul sexual în copilărie

Un număr de bărbați care au fost violați sau abuzați sexual de către bărbați mai în vârstă în copilărie dezvoltă confuzie cu privire la identitatea lor masculină. Ca și în cazul altor victime ale violului, ei cred că comportamentul lor trebuie să-i fi dus într-o oarecare măsură la abuz, fiind vina lor că au fost abuzați. Astfel de experiențe traumatizante pot duce la ură de sine și credința falsă că ei trebuie să fie homosexuali. Ca adolescenți, relația lor cu fetele este adesea subminată de rușinea lor, iar convingerea este că nicio femeie nu ar putea să-i iubească dacă ea află despre experiențele lor sexuale din trecut.

Furia

Cel mai semnificativ tip de furie care influențează dezvoltarea atracțiilor homosexuale în copilărie este furia de sine. Ca urmare a respingerii continue de către colegi, mulți băieți dobândesc un dispreț intenționat pentru trupurile lor și se consideră drept slabi, neatrăgători și nemasculinizați. Ei sunt atât de inconfortabili cu fizicul lor încât nu este neobișnuit pentru ei să petreacă o mare parte din timp având fantezii despre scăparea din propriile lor corpuri. Această senzație de vis poate începe din copilărie și poate conduce la o atracție fizică puternică pentru cei de același sex.

În cele din urmă, furia excesivă este văzută și în alte zone ale stilului de viață homosexual. Furia pasivă agresivă este foarte răspândită, aceasta este respirația liniștită a ostilității. În timp ce persoana se preface că nu este furioasă, furia se manifestă prin omiterea intenționată a persoanelor HIV pozitive de a își informa partenerii legat de boala lor. Acești bărbați și femei simt de multe ori că deoarece ei trebuie să sufere, și alții ar trebui să sufere la fel. Furia puternică este de asemenea observată la homosexuali în mass-media sau în domeniile educațional, politic, psihilogic atunci când ei încearcă să forțeze cultura noastră să-și schimbe părerile despre homosexualitate. Abordările lor sunt adesea atacuri directe împotriva moralității iudeo-creștine, a familiei biblice și a diferențelor de bază între bărbați și femei.

 

 

În articolul urmator voi aborda principii legate de vindecare. Există soluții pentru a scăpa de homosexualitate.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.