Valorile echipei de lideri

Valorile reprezintă setul de principii sau de crezuri pe baza cărora funcționează un individ sau o organizație. Valorile într-o biserică ar trebui să acopere principii legate de relațiile dintre oameni, uneori chiar forme de organizare sau manifestare, protocoale și standarde mai mult sau mai puțin flexibile în timp.

Orice organizație are un set de valori pe care clădește de la început sau și le dezvoltă în timp. Unele dintre ele pot fi scrise sau doar comunicate, mai mult sau mai puțin. Valorile se împământenesc în oameni și dacă ele sunt biblice, corecte, contextualizate și cât mai complete, vor putea aduce progres important organizației. Progresul nu depinde numai de clarificarea valorilor dar cu siguranță o scutește de unele turbulențe ulterioare inutile. Cu cât valorile acoperă o arie mai mare de domenii cu atât oamenii pot decide mai ușor dacă se potrivesc sau nu în organizația respectivă atunci cand vor să i se alăture.

O realitate tristă a noilor biserici din România este legată de lipsa clarificării valorilor la plantarea lor. Într-un articol viitor am să descriu mai pe larg despre realitatea bisericilor independente, non-cultice din România.

Într-o biserică este important să se investească în toți oamenii și să fie gasită o formă personalizată prin care se poate face acest lucru. Asta presupune muncă multă, rugăciune mai multă, revelații de la Duhul Sfânt, prieteni apropiați, și foarte important, lideri sănătoși pe lângă pastori.

Sănătatea liderilor presupune un set de valori mai înalte, pe baza cărora ei inșiși să funcționeze. Am să enumar șase și am să le detaliez puțin acum. Mai pe larg in viitor.

1.Fă-o mai bine

Toate activitățile sunt perfectibile, întotdeauna este loc de “mai bine”. Împărăția lui Dumnezeu este concepută pe avansare. Dacă nu avem progres, singurul lucru ce rămâne este regresul. Ca și lideri principali și asistenți este important să ne întrebăm mereu: ce ar trebui făcut/crezut/spus pentru ca lucrurile să avanseze, să devină mai eficiente, să progreseze. Două lucruri importante în acest caz sunt feedback-ul (părerile celor din jur) și evaluarea. Pentru a face lucrurile mai bine este important să ne oprim și să cerem părerile celor din jur. De cele mai multe ori le primim doar când le cerem. Asta se poate face cât de des. Din când în când este necesar să avem întâlniri cu alți lideri și să evaluăm. Se spune că oamenii învață dând cu capul. Afirmația este doar parțial adevărată. Oameni învață doar evaluând de ce au dat cu capul. Continuăm să cădem la același examen pentru nu evaluăm de ce anume l-am căzut data trecută. Opiniile și evaluarea sunt vitale pentru progres.

2.Ia-o personal

Toți avem nevoie de lideri, îi dorim lângă noi și îi respectăm dar puțini lucrează efectiv pentru a deveni unul. Liderii buni nu se nasc ci se fac. E important să credem în ceea ce facem fiecare. Clarifică-ți rolul tău în echipă și gândește-te dacă tu sau lucrarea ta nu s-ar face, cum ar fi? Lipsa sau funcționalitatea mea incorectă produce pagube și minusuri în întreaga echipă.

3.Colaborează

Toți ar trebui să funcționăm conform afirmației: nu sunt atât de mândru să cer ajutor și nu sunt atât de ocupat încât să nu pot oferi ajutor. Foarte rar o lucrare sau o acțiune depinde de un singur lider. Suntem toți interconectați și nu putem ignora acest lucru. Lucrează intenționat la relația de prietenie cu alți lideri din organizația ta, cere ajutor atunci când ai nevoie și nu pregeta să-l dai când îți este cerut.

4.Înlocuiește-te

Găsește oameni pe care îi poți uceniciza și forma pe poziția ta și investește în ei. Rolul oricărui lider este să caute și crească ucenici. Foarte rar (mai ales în cultura românească), oamenii vin la lideri pentru a cere să fie ucenicizați sau mentorați. Isus Și-a căutat ucenicii nu a așteptat ca ei să vină la El. E rolul liderului să caute și să investească în alții, spre binele tuturor. Liderii buni atrag lideri care au potențial mare să devină buni. Un adevăr testat de mine personal și larg cunoscut, este că ungerea mea crește atunci când o revărs peste alții. Investiția în alți oameni aduce probabil cea mai accelerată creștere personală.

5.Rămâi sănătos

Probabil unul dintre cele mai importante lucruri pentru un lider este să vegheze la sănătatea personală. Aranjeaza-ți viața, caută mentori, lasă-te corectat și modelat. Viața personală se intersectează major cu viața profesională, publică. Când vorbesc de sănătate mă refer la toate domeniile vieții: spirituală, fizică, relațională, financiară, emoțională.

6.Fii deschis și flexibil

Inflexibilitatea produce atrofiere și paralizie. Întotdeauna schimbarea produce tensiune. Cu cât flexiblitatea este mai mică cu atât tensiunea este mai mare. Perioadele de criză, pustiu sau văi sunt menite să producă schimbări. Cu cât suntem mai flexibili, mai deschiși la schimbări, cu atât sezoanele de pustiu din viețile noastre se scurtează. Toți ne dorim ca perioadele de secetă din viața noastră să treacă repede. Durata lor depinde de capacitatea noastră de “elasticitate”.

 

Unele din aceste lucruri sunt foarte naturale pentru noi, sunt gravate în caracterul nostru deja. La unele e necesar să mai lucrăm. Merită din plin pentru că toată viața noastră și a celor de lângă noi va fi schimbată prin schimbarea noastră.

Cele mai mari minuni nu sunt vindecările fizice pe care le uităm în cateva zile sau săptămâni de la producerea lor. Cele mai mari minuni sunt acelea care durează toata viața. Un caracter schimbat în bine este minune de care ne bucurăm o viață. Copiii mei, și copiii copiilor mei vor fi beneficiarii schimbării mele. Merită investiția.

 

Sursa foto

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.