Vindecarea homosexualității (partea II)

Vindecarea atracțiilor homosexuale

Vindecarea celor cu atracții homosexuale implică un proces de înțelegere și compasiune față de suferințele emoționale pe care le-au experimentat și rezolvarea mâniei legată de cei care le-au provocat durere, printr-un proces de iertare. În timp ce fiecare dintre acești pași sunt importanți, Rick Fitzgibbons, directorul Institutului pentru Vindecare Maritală din Philadelphia, afirmă că în experiența lui clinică din ultimii douăzeci de ani tratând mai multe sute de adolescenți și adulți, piatra de temelie a recuperării este combinația dintre iertare și spiritualitate. Nici o combinație de înțelegere, iubire și afirmare, fermitate sau tehnici comportamentale nu pot rezolva rănile profunde din aceste persoane. Doar dragostea lui Dumnezeu este suficient de puternică pentru a-i ajuta să depășească singurătatea și tristețea dureroasă. Incertitudinile și temerile dispar într-un context în care ei sunt iubiți cu adevarat, în fiecare etapă a vieții lor. Pe măsură ce rănile emoționale sunt vindecate, atracțiile și comportamentele homosexuale se diminuează și în cele din urmă dispar.

În ceea ce privește succesul psihoterapiei în tratarea homosexualității, în 1962, Bieber I. (Bieber, I. Homosexualitatea: Un studiu psihanalitic, New York: Books of Basic, 1962) a raportat o rată de vindecare de 27%. Un studiu recent făcut de 285 de psihoanaliști a arătat că dintr-un număr de 1215 de pacienți homosexuali tratați, 23% din pacienții lor au fost aduși la heterosexualitate (H. MacIntosh, H. Attitudes and Experiences of Psychoanalysis in Analyzing Homosexual Patients’ Journal Amer. Psychoanalytic Assoc. 42, 1995: 1183-1207)

Aceste abordări tradiționale de tratament nu au folosit spiritualitatea creștină, neabordând nici un proces legat de neiertare, tristețe, stima de sine scăzută, neîncredere. În contrast evident, când iertarea și spiritualitatea creștină sunt părți esențiale ale tratamentului, experiența arată că rata de recuperare din durerea emoțională și din homosexualitate se apropie de 100% din cei care sunt cu adevărat angajați în acest proces.

Înţelegere

Un număr tot mai mare de bărbați cu atracții homosexuale intră în terapie din cauza fricii de SIDA. Mulți dintre acești oameni își ascund inițial suferințele emoționale deoarece se tem să-și confrunte durerea sau pentru că au fost influențați de cultura noastră să creadă că nu există conflictele psihologice asociate cu homosexualitatea. Cu toate acestea, majoritatea celor care caută consiliere caută adevărul și sunt deschiși să exploreze dezamăgirile vieții lor. Deschiderea lor este sporită de optimismul și încrederea terapeutului în ceea ce privește vindecarea rănilor emoționale, responsabile de producerea ispitelor și comportamentului lor.

Identificarea și înțelegerea diferitelor tipuri de conflicte emoționale la diferite stadii de viață reprezintă primii pași în procesul de recuperare. Aceste răni sunt cauzate cel mai adesea în copilărie și la adolescență timpurie și apar din dezamăgiri legate de părinți, frați sau colegi. Această durere este în mod obișnuit negată dar apare în mod mascat ca și tentă homosexuală la începutul adolescenței. Cu toate acestea, la unii, atracțiile homosexuale nu ies la iveală până la 20, 30 de ani. În astfel de cazuri, au apărut de obicei datorită traumelor provocate de alți adulți, traume asociate inconștient cu conflictele nerezolvate din copilarie și adolescență.

Datorită faptului că traumele apar în copilărie, psihologii, societatea modernă și homosexualii justifică aceast comportament ca fiind din naștere. Oamenii nu se nasc homosexuali ci traumele emoționale îi pot aduce în homosexualitate. 

Iertare

Rezolvarea furiei excesive este esențială în vindecarea diferitelor tulburări emoționale și de dependență și în vindecarea atracțiilor homosexuale. Dezamăgirile dureroase din relațiile importante din timpul copilariei și a adolescenței au ca rezultat o furie foarte puternică precum tristețea, neîncrederea și stima de sine scăzută. Nu este posibilă rezolvarea singurătății, a fricii, a comportamentului compulsiv și a insecurității fără a elimina resentimentele asociate acestora. Respingerile din copilărie provocate de apropiați, colegi, mame sau tați, au condus mai intâi la tristețe iar apoi la furie. Emoția furiei încapsulează experiențele triste în diferite stadii de viață. Pentru a elimina tristețea, capsula de furie trebuie eliminată. Acest lucru se poate face numai printr-un proces de iertare, deoarece doar conștienizarea furiei și a legăturilor emoționale care au generat-o nu eliberează cu adevărat indivizii de resentimentele și amărăciunile lor interioare.

Din nefericire, mintea tânără a unui copil sau adolescent s-a bazat aproape exclusiv pe exteriorizarea furiei ca mecanism primar pentru a face față acestei emoții puternice. Exteriorizarea este importantă uneori. Când procesul de vindecare nu are la baza și confruntarea sentimentului de furie, procesul are o valoare limitată, deoarece simplul cuvânt nu poate compensa profunzimea resentimentelor și amărăciunii care a fost negată în relațiile semnificative din copilărie și din adolescență. Cei care au urmat terapii pentru impulsurile lor homosexuale în trecut erau rareori provocați să-și rezolve sentimentele ostile față de părinți și colegi și nici nu erau sfătuiți să ierte. Eșecul de a aborda și de a recomanda o abordare eficientă a tratamentului pentru furia îngropată este unul dintre motivele pentru care terapia nu a produs îmbunătățiri clinice semnificative la acești indivizi. Un alt motiv care genereaza eșecuri este lipsa de înțelegere a valorii spiritualității în procesul de recuperare.

Spiritualitatea

Spiritualitatea joacă un rol esențial în vindecarea rănilor emoționale generatoare de atracții și comportamente homosexuale. Odată ce conflictul de bază a fost identificat și înțeles, persoana este încurajată să treacă prin procesul de iertare pentru cei care au greșit. Se poate întâmpla foarte des ca aceste persoane, înainte să-i ierte pe altii, să fie nevoite să treacă prin procesul iertării de sine. Rugăciunea este esențială în acest proces, citirea Bibliei si meditația de asemenea. Un grup de suport, o biserică, sesiuni de consiliere, sunt esențiale pentru a nu pierde terenul câștigat. Izolarea este unul dintre cei mai dăunători dușmani ai umanității.

Concluzie

Există o nevoie urgentă de a examina adevărul în ceea ce privește homosexualitatea, atât moral cât și psihologic. Avem nevoie acum, mai mult ca niciodată, să avem curajul să ne uităm la adevăr în ochi și să chemăm lucrurile pe nume, fără a se recurge la compromisuri convenabile sau la tentația de auto-înșelăciune, spunea un om al lui Dumnezeu. Biblia și biserica afirmă clar că actele homosexuale sunt acte de gravă depravare umană, homosexualitatea este păcat și în nici un caz nu pot fi aprobate. Păcatul trebuie confruntat, nu ascuns. Doar adevărul spus în dragoste eliberează.

Atracțiile homosexuale apar din cauza unui număr foarte mare de afecțiuni și conflicte emoționale din copilărie, adolescență și viața adultă. Aceste răni nu au fost identificate în mod clar și complet în trecut de către profesioniștii psihiatri și nici nu au fost vindecate în majoritatea cazurilor. Motivele pentru acest lucru se datorează faptului că domeniul de sănătate mintală nu a reușit să înțeleagă și să încorporeze iertarea pentru a înlătura furia semnificativă a trădării la acești indivizi și nu a inclus spiritualitatea creștină pentru ca oamenii să-și rezolva tristețea, neîncrederea, stima de sine scăzută și dependențele. Din fericire, spiritualitatea combinată cu o bună psihoterapie, poate duce la o vindecare completă a celor cu această tulburare.

Facebook Comments

1 thought on “Vindecarea homosexualității (partea II)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.